27 maj 2018

PRE VISIT del 1

Pre visit bestämdes på väldigt kort varsel. Det var mycket som skulle klaffa med visum och pass (vilka vi var tvungna att beställa nya...och ni som läst i tidningarna om kaoset på Göteborgs pass centraler vet hur stora problem det varit!). Vi hade dock tur och lyckades beställa pass och hämta ut dagen innan tidsbokningen började! 

Vi hade med alla 3 tjejer på resan. Eftersom Nora och Siri är så pass stora tyckte vi det viktigt att de får var med i beslut om boende och skola. Lilla Vera fick hänga med på köpet, som vanligt 😅När vi landade på Pudong airport i Shanghai var det verkligen en déjà vu... lukten, ljuden den bubbliga heltäckningsmattan och "löpandeband" kontrollerna för pass och säkerhet. Snacka om att vara snabba. Där ligger vi i Europa i lä när det kommer till effektivitet, men så är ju arbetskraften "något" billigare i Kina...

Siri fyllde 11 år dagen vi landade och det blev en ovanlig men bra födelsedag.  Vi hann med både shopping (mestadels sqishys :) och en tur till centrum med middag högt upp (så klart). 






Dag 2 var Rickard och jag på den helt absurda läkarundersökningen...den kräver ett eget inlägg... Rickard var på Volvo på eftermiddagen och tjejerna och jag drog in till stan, beställde glasögon till Siri på bright eyes på Optical center (kan verkligen tipsa om dem, vi har handlat glasögon av Linda
och hennes man där sedan 2011 och hälsar ni från oss så får ni garanterat bättre pris!) Adress: Shanghai Railway station 4/F Room 4056). Vill ni ha taxikortet skriv ett mail så får ni det!

Vi tog metron nästan överallt, metrosystemet i Shanghai är ett av de modernaste och största i världen och det är enkelt, snabbt och fräscht - men var beredd på mycket folk och det är inte den svenska kö beteendet som gäller. Bara "knö på" är ett hett tips, särskilt i rusningstid. Metron är också billig, ca 5 RMB pp. Det var underbart att komma till French Concession igen när  platanerna är som finast (de träd som fransmännen importerade i början av 1900 talet och som pryder de flesta gator i de franska kvarteren). Vi hann med manikyr också (120 RMB för gelenaglar).

På kvällen träffade vi Mr Wan på hotellet. Det var ett kärt återseende av vår chaufför från 2011-2013 och vi hade det verkligen trevligt! Direkt när vi inte förstod varandra sa han "madame" (ja han kallar mig så), WeChat...och så skulle jag wechatta honom med direktöversättning, vansinnigt kul men helt normalt beteende mellan västerlänningar och kineser över middagsbordet 😂Foton skulle det såklart också tas och Vera som normalt är lite blyg var helt med på noterna!

Nu är det sent och jag har suttit i flera timmar med formuläret till flygfrakten, tullbestämmelserna är inte nådiga...värre nu än när vi flyttade för 5 år sedan. Natti natti!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar