01 juni 2018

You get what you inspect...

Gillar du inte att planera, fixa och samordna i vardagen så ska du inte flytta utomlands, eller åtminstone inte till ett land som är långt ifrån din egna kultur. Att flytta till Kina är SÅÅÅ meckigt och det är SÅÅÅ mycket administration som du måste göra själv. Även om vi har hjälp av relocationföretag så är det många sena kvällar som går åt till att fylla i diverse declaration forms som har att göra med frakt, immigration eller skola. Utöver det är det en lång historia att hitta boende i Kina och när man väl hittat ett hus/lägenhet som man vill ha - ja då startar förhandlingen med landlorden. Allt måste synas i minsta detalj och även om vi har hjälp av en relocationfirma på plats (tack och lov för det) i Shanghai så är det ju upp till oss att granska avtalet och vad som ska fixas på bostaden, vad som ska ingå i hyran etc.

Bostäder i Kina och även i en så modern stad som Shanghai är ofta i dåligt skick. Byggstandarden är generellt sett låg och byggarbetare är inte sällan arbetskraft från landsbygden utan fackutbildning. Det fuktiga klimatet gör också att mögel är vanligt och eftersom de alltid målar nytt när man flyttar in så är det ngt man kanske inte märker direkt. Ett hett tips är att vara mycket noggrann med att lukta efter mögel och fukt när du tittar på boenden. Vi hittade misstänkt mögel i det hus vi nu ska flytta till och det gäller att vara noga med att de fixat det som utlovats. Allt ska in i kontraktet, även minsta detalj.

Vi skäms nästan att vi är så petiga med kontraktet på vårt hus men vi vet av erfarenhet att det lönar sig. Det som inte lönar sig får man släppa eller ta striden. Det första brukar vara bäst...om man varit noga från början. Då är det good enough...

Hett hett tips är dock att inte ha samma kvalitetskrav på standarden som hemma...


You get what you inspect, not what you expect


Rickard diskuterar om förhandlingen på vårt hus med  relocationkonsulten "Jack"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar