I Sverige har vi Livsmedelsverket och vi kan vara hyfsat trygga med att de produkter vi äter är säkra. På senare år har det dock uppmärksammats fel och brister även i Sverige men det är långt ifrån från de risker som finns här i Kina!
I Kina, Vietnam, Hong Kong och Thailand finns inga restriktioner för kvalitets och säkerhetskontroll av matproducenter. Med andra ord; du kan köpa en produkt i butik och av vana tro att det är ok att äta - i själva verket är den rent av farlig. Det kan vara vad som helst, ex. rökt lax, olivolja, soja, salt, socker, mjöl, kyckling mm. Ibland står det i text att det är producerat i land X men av EAN koden att läsa är det made in China... Många här köper matvaror från HongKong. Det har blivit populärt och Hong Kong produkter anses av någon anledning vara av god kvalité. Exempelvis ligger Hong Kong grönsaker på samma hylla som det ekologiskt producerade!
Men men det går ju inte att bo här och hela tiden försäkra sig om att äta 100% riskfritt men man kan försöka att undvika riskerna så mycket som möjligt. Ett sätt att bli lite säkrare är att lära sig EAN koderna. Vi var hos svenska Jennie med familj i helgen som tipsade om detta, tack för det!
Att hålla på minnet är de 3 första numrena i EAN koden
690-695 Made in China
Fler koder
00-13 USA och Kanada
30-37 Frankrike
40-44 Tyskland
49 Japan
50 UK
57 Danmark
64 Finland
76 Schweiz
93 Australien
628 Saudi Arabien
629 Förenade Arabemiraten
740-745 Central America
Alla 480 koder är Philippinerna
För er som vill läsa lite om barnens skola ligger det snart nytt under skolfliken!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar