19 december 2011

Ayin - en väg in i den kinesiska kulturen

Hej alla!

När vi flyttade till Shanghai så hade vi svårt att tänka oss ha en ayi (hemhjälp). Olustig känsla att ha en främmande person i hemmet, som ser allt man har och allt man gör. Vi anställde på prov en ayi på halvtid och delar med några vänner. Vi tänkte att det är lika bra att testa och se hur det funkar. Nu 4 månader senare kan jag inte tänka mig att vara utan ayi. Det är guld värt att få  tvättat, strykt och städat! Rikard tycker att vi kunde ha klarat oss utan henne men där har vi helt delade meningar :-)

Denna veckan är hon sjuk och har opererats och jag inser hur van jag blivit av att ha henne här!  
Det är faktiskt inte bara en hjälp i hemmet utan även en förmån att få lära sig mer av den kinesiska kulturen från den del av Kina hon kommer i från skall tilläggas. Hon i sin tur är intresserad av att lära sig om våra vanor, mat och sätt att tänka så de dagar jag är hemma blir det ofta att vi pratar mycket. Hon vill lära sig engelska och jag kinesiska så det är ju ett ypperligt tillfälle att träna på henne! Hon lagar ofta lunch till mig men sällan till familjen eftersom barnen och Rikard har svårt för den kinesiska smaksättningen...ni som följer bloggen vet att hon lagar en del svenska rätter till barnen, som lasagne, pannkakor och köttbullar. Ingen rullar så runda och exakt lika stora köttbullar som hon! 

Wang Juin
 kommer från en provins norr om Shanghai. Hennes pappa är lantbrukare, mamma hemmafru. De bor på gården och vad jag förstått är det mkt enkla förhållanden. Hon har en bror och brorsbarn. Hon skall åka hem på det kinesiska nyåret och då lovade hon att ta kort och visa. Jag skall försöka få dem av henne och lägga ut här så ni får se. Wang Juin, som hon heter, är 28 år och nygift. Hennes man har ett relativt bra jobb, inom organiskt jordbruk. De vill ha barn nästa år säger hon. 2012 är drakens år som enligt den kinesiska kalendern är det mest lyckosamma år att födas in i.Ofta när hon kommer har hon med sig ngn kinesisk maträtt som hon köpt på gatan. Det är viktigt för henne att jag provsmakar. En del saker smakar riktigt gott medan andra bara inte går att svälja...pinsamt när man sitter där, tuggar och tuggar... :--). En maträtt som jag tycker är jättegod är de sk Jianbìng - Kinas svar på Franska crepes eller Mexikanska burritos. Supertunna stekta pannkakor fyllda med scramble eggs, sojapasta, chilisås och färska örter (ofta persilja och/eller koriander). Vår ayi lade en tunn purjulök mellan och rullade i hop och det var faktiskt gott! Den krispiga pannkakan, söta bönpastan och starka chilin i kombination är annorlunda men ljuvligt gott!!

Jianbìng


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar