21 november 2011

Att äta eller inte?

Återigen den ständiga frågan om råvaror här i Kina. Det är omöjligt att veta vilka som är mest förorenade, besprutade eller fulla av hormoner. Även organiskt odlade grönsaker kan vara buffel och båg eftersom staten inte gör systematiska kontroller av jordbruken. Inte heller finns det påföljder för brott mot eventuella miljölagar!  I går visade Asia news ett reportage om den ekologiska produktionens explosionsartade framväxt här i Kina. Många seriösa också förstås men hur skall man kunna veta?

Jag köpte från en leverantör som heter Helekang vid ett tillfälle, hemleverans. Nu köper jag mest ekologiska råvaror men även på marknaden i kvarteret. Det tar tid dock, potatis här, broccoli där och äpplen på det tredje stället...det tar en vecka att fylla kylskåpet.

En av de många sk wetmarkets. Ser ni den enorma squashen? Tillväxthormoner....?


De råvaror som anses vara mest besprutade är:
-äpplen
- potatis
- importerade druvor
- päron
- spenat
- sallad
- nektariner
- jordgubbar

De råvaror som anses vara minst besprutade:
- blomkål
- lök
- ananas
- mango
- broccoli
- bananer
- kål
- papaya
- kiwi


Det viktigaste av allt är nog ändå att försöka äta så varierad kost som möjligt. Det dock synd att inte "kunna" handla allt frukt och grönt på de sk wetmarks som finns här. Det ser ju så fint och fräscht ut...

Vill också påminna er bloggläsare som är intresserade av att läsa om den brittiska skolan och om hur barnen har det där -  klicka på "skola i Shanghai"!

Ha en bra dag alla!
Kram


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar