20 september 2011

SURVIVAL LEVEL i MANDARIN...& ÄCKLIG OLJA

Japp då var det dags att kasta sig in i mandarinens värld...första lektionstillfället idag med en grupp trevliga svenska tjejer som bor här omkring. Malin, som vi var hos, hade bakat kanelbullar, supergoda!

De första 3 böckerna i kursen avser sk överlevnadsnivå och det är kanske så långt jag kommer, vem vet...idag kändes det så iallafall, phu! Två timmars hårdräning med pinyin, tecken (både kinesiska och handtecken) samt uttal, allt på en gång och ett herrans tempo (för en sliten tvåbarnsmor :-0) och det vi "lärde oss" var att räkna från 1-10...HEPP! Jag var trött i huvudet efteråt och tänkte då på hur barnen har det med att lyssna på ett främmande språk 8 timmar om dagen...
Kul var det iallafall och jag tror att jag kan säga mitt lägenhetsnummer på kinesiska - bara den "lilla" detaljen att minsta lilla uttalsfel och kineserna förstår inte ett yota av vad man säger...Jag skall börja öva med Ayi Amanda, hon fnittrar lite men hjälper gärna till!

Just det, Ayi Amanda...hon har blivit tillfälligt deporterad från köket. Rikard klarar inte av att äta hennes starka mat så hon får ta några dagars ledigt från köket till dess vi visat henne vilka kryddor som är ok och vi fått boken "med kniv och gaffel i kina" som vi beställt- där det finns recept på svensk husmanskost översatt till kinesiska... Amanda skall förstås fortsätta laga kinesisk mat men kanske räcker det med ngn dag i veckan. Vi äter ju ute en hel del också och då har vi chansen att äta riktigt bra kinesisk mat. En annan parameter när det gäller Amanda och matlagning är just det att råvarorna är inte att lita på här och jag vill gärna ha koll på vad som används till matlagningen...kontrollfreak som jag är :-). Jag har hört så mycket om diverse gifter och efterbehandlingar av kött ex som får magen att vända ut och in. Vi köper bara organisk odlade råvaror men det går ju inte att veta att det verkligen är organiskt...de får minst det dubbla betalt för de varorna...En granne till mig berättade att hon läst i Shanghai Daily att det använts vägsalt för att göra vanligt matsalt, men det värsta av allt är att man raffinerar (gratis) oljeavfall från restauranger och utvinner "ny" olja som ser, doftar och smakar precis som vanlig matolja. Den säljs sedan, för halva priset mot vanlig matolja, till restauranger men även i vanliga mataffärer. Ofta smaksätts oljan med jordnötter, majs, sojabönor och säljs i förpackningar med välkända loggor. Dvs, det är näst intill omöljlig att avgöra om man köper riktig olja eller avfallsolja här i Kina. Avfallsoljan är till skillnad från vanlig olja giftig och innehåller bland annat starkt cancerframkallande ämnen. Man tror att ca 10% av all olja i Kina är avfallsolja...Att försöka undvika denna olja kan man ju här hemma genom att köpa (superdyr) importerad olja men på restaurangbesök är det omöjligt att veta.




So far är det iallafall bara fin olivolja från Sverige (present från några kära vänner)  som används i vår matlagning hemma- men snart är den slut...


Nu kryper jag till kojs - kram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar