05 augusti 2011

TIPS FRÅN SHANGHAIHELENA

I går pratade jag med en familj som bor i SH (sedan 5 år tillbaka). Det är vänner till Rikards syster och fantastiskt bra att få lite tips från en som erfarit alla kulturkrockar med allt vad det innebär!
Vi skall träffa dem i SH september när de är tillbaka från Sverige.

Helena som hon heter, tipsade bland annat om hur det är att anställa en sk ayi (hemhjälp). Marknaden är stor och många kinesiska kvinnor från landsbygden lämnar sina barn (även spädbarn) och  flyttar till SH för att tjäna pengar till familjen. Vi fick tipset om att ha en ayi som kan lite engelska, det underlättar i början.
Det finns en bok på engelska som heter the ayi handbook och där det finns de vanligaste fraserna gällande städning/matinköp och matlagning på engelska och kinesiska - bara att peka...eller...

Som svensk i SH saknar man ofta:
god olivolja
bakingredienser (pärlsocker, kardemumma, färsk jäst, saffran)
svensk ost (ibland har IKEA i SH västgöra kloster men då vallfärdar alla svenskar dit & det tar slut direkt...)
buljong
osötad musli/flingor
grön tvättsåpa

...men det är en chansning att ta med mat in i landet. På vissa flyg har de sk "mathundar" och om man åker dit så tar de allt i beslag...

Som barnfamilj skall man också ha med sig bra ytterplagg inför vintern - skalbyxor/jacka & stövlar. Det är inte lika lätt att få tag på som vanliga kläder. Det blir ett besök på Polaren och pyret idag :-)

Ha en skön dag alla läsare - snart börjar bloggandet på allvar :-)

1 kommentar:

  1. vi försöker smuggla med olivolja i plåtburk när vi kommer.... olivolja är väl ngt ni kommer att sakna kan jag tro men det finns säkert goda oljor i Kina också.Är imponerad av din blogg, att du har hunnit med den också. Jag försöker skriva kommentar så får vi se om det lyckas...

    SvaraRadera